Floriade Vlog

De organisatie van Floriade Almere 2022 en Imagro vroegen mij een vlog te maken over mijn kijk op een duurzaam, gezond en #SociaalVoedsellandschap. Et voila. Hier is 'ie dan!

Gezond, betaalbaar en duurzaam eten voor iedereen.

We zijn met z'n allen lange tijd bezig geweest om genoeg voedsel te verkrijgen. Inmiddels is voedsel voor de gemiddelde Nederlander in overvloed beschikbaar en betaalbaar. Maar de overvloed heeft ook een negatief effect:
• Voor de mens, want teveel en ongezond voedsel zorgt voor gezondheidsklachten.
• Voor de leefomgeving, omdat de voedselproductie belastend is voor het milieu.
• Voor de sociale gelijkheid, omdat voedsel door gebrek aan kennis en geld nog steeds niet toegankelijk is voor iedereen.

Dat laatste lijkt in een land als Nederland een vanzelfsprekendheid. We zijn welvarend en er is eten in overvloed. Maar duurzaam en gezond eten is helaas niet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar. Vaak door gebrek aan kennis, geld en de manier waarop onze omgeving is ingericht. Dat gaat mij aan het hart, omdat voeding en gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. Een goede gezondheid is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat ons eten daar een essentiële bijdrage aan kan leveren!

Datum: 8 maart 2018