• Wat is Wortel Schieten?

Wat is Wortel Schieten?

Het benutten van kennis uit verschillende culturen om oplossingen te vinden voor voedselvraagtsukken én werken aan participatie van nieuwkomers: dat is Wortel Schieten!

We kunnen veel leren van andere eetculturen. Denk bijvoorbeeld aan de Eritrese cultuur: Ruim 90% van de naar Nederland gevluchte Eritreeërs behoort tot de Koptisch Christelijke kerk. Hun geloof schrijft hen voor dat zij twee dagen in de week géén producten van dierlijke komaf eten. Vanwege hun voedingspatroon beschikken zij dus over een schat aan kennis en recepten met betrekking tot plantaardige voeding.
Die kennis komt goed van pas in de voedingsmiddelenindustrie, want steeds meer Nederlanders kiezen voor een plantaardig voedselpatroon. De voedingsmiddelenindustrie probeert daar op in te spelen door plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel op de markt te brengen. En daar zijn nieuwe ideeën voor nodig.

Het EETschap brengt nieuwkomers, studenten, agrariërs en tuinders samen om met kennis uit al deze werelden oplossingen te vinden voor voedselvraagstukken zoals verspilling, duurzaamheid en toegankelijkheid van goede gezonde voeding voor iedereen. Dat doen wij in samenwerking met partijen zoals de HAS Hogeschool, ZLTO, de GGD, Stuurgroep het LIB (Landbouw Innovatie Brabant), Food Up Brabant en Imagro.

Tijdens de eerste editie van Wortel Schieten (september 2017) stapten nieuwe Nederlanders en studenten van de HAS Hogeschool op een tandem om een bezoek te brengen aan diverse boeren uit de regio Den Bosch. De boeren vertelden over het boerenleven, de teelt van Nederlandse groentesoorten en hoe je deze kunt bereiden. Zelf oogsten en proeven hoorde daar natuurlijk ook bij. De nieuwkomers maakten op deze manier kennis met andere Nederlanders, de Nederlandse eetcultuur en de omgeving waarin zij wonen.

Tijdens de tweede editie van Wortel Schieten (mei-juli 2018) zijn studenten van de HAS Minor Plant(w)aardige Toekomst en nieuwkomers uit onder andere Syrië en Eritrea op bezoek gegaan bij Brabantse tuinders en boeren. Ze hebben samen gekookt, kennis gemaakt met elkaars eetcultuur en nieuwe plantaardige producten ontwikkeld. De oogst? Meer wederzijds begrip, beter wortelen in de Nederlandse samenleving én lekkere nieuwe Brabantse streekproducten zoals het veganistische cigkoftebroodje.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een derde editie in volle gang. Studenten van de HAS Minor Wereldwijde Voedseldialoog hebben onderzoek gedaan naar de kennis en ideeen van een andere groep nieuwkomers: Oost-Europeanen. 

Een video met een korte impressie van de tweede editie vind je hier