Online kookchallenge in Cuijk

Samen in de keuken aan de slag. Juist nu. Met die insteek organiseerden we een online kookchallenge in Cuijk, bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar. In één week tijd kreeg de jeugd drie online bijeenkomsten voorgeschoteld die bestonden uit een kookworkshop, theorieles en leuke quizvragen over gezond eten, voedselverspilling en de voedselketen. Bovendien konden ze via whatsapp deelnemen aan vier challenges en één grote challenge. De deelnemers, 19 in totaal, waren na afloop razend enthousiast, evenals hun ouders.
 
Op verzoek van gemeente Cuijk
De gemeente Cuijk ontving signalen dat een deel van de jongeren zich verveelt tijdens deze lock-down en zich soms ook eenzaam voelt. Reden voor JOGG Cuijk om bij Stichting Eetschap aan te kloppen omdat deze eerder een kookchallenge organiseerde voor jongeren in Breda. Bovendien past deze challenge helemaal in het straatje van de Voedselapotheek Wijkaanpak die Stichting Eetschap samen met de Voedselapotheek op dit moment ontwikkelt in de Cuijkse wijk de Valuwe. Hier werken ze samen aan een sociaal en gezond voedsellandschap. Door dit project en een aanvulling vanuit JOGG gemeente Cuijk was de online kookchallenge financieel mogelijk.
 
Feestje
Thema’s van de online kookchallenge waren gezond eten, duurzaamheid, onze ecologische voetafdruk, voedselverspilling en snijtechnieken. Alle deelnemers haalden bij Wereldtuin Verdeliet een box op met groenten en fruit van Tuinderij De Twee Linden, aangevuld met seizoensgroenten van Verdeliet. Ook kregen ze een groentemes, werkbladen en een kookboek. Met de inhoud van de box en de opgedane kennis bereidden de jongeren vol trots een maaltijd voor hun ouders en eventuele broers en zussen. De restjes groenten zijn geconserveerd door ze in te maken met azijn. Een eye-opener, ook voor ouders. Veel ouders waren namelijk zichtbaar betrokken bij de workshops; een van de voordelen van een online challenge. Voor de jongeren zelf was het vooral een feestje. Met veel plezier deelden ze foto’s in de appgroep en ze genoten van de interactie. Inderdaad; eten brengt mensen samen, ook in deze tijden!”