Voedselapotheek Wijkaanpak

“Veel mensen uit lagere klassen leiden aan allerlei welvaartsziektes, terwijl ze zelf niet in welvaart leven”

De Voedselapotheek wijkaanpak is een jaarprogramma waarin we samen met bewoners uit aandachtswijken werken aan een gezonde en sociale voedselomgeving. Want wie gezond eet en zich ook gezond voelt, heeft een betere kans zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij.

Aanleiding
Verse groenten en fruit zijn over het algemeen duurder dan bewerkt voedsel. Voor mensen die niet veel te besteden hebben, wordt het zo wel erg moeilijk om gezond te eten. Het ongezondere, goedkope voedsel leidt vaak tot welvaartsziektes, zoals diabetes. Wrang, want de mensen waar we het over hebben leven helemaal niet in welvaart.Voedselapotheek1_1
Voedselapotheek2_1

“Boeren als gezondheidshelden, want zij verbouwen de bouwstoffen voor een goede gezondheid”

Het project 
Voedselapotheek Wijkaanpak is een jaarprogramma in Nederlandse aandachtswijken. 

Ontwerpers werken samen met lokale organisaties, professionals en bewoners aan een gezonde en sociale voedselomgeving. We laten zien dat gezond eten lekker, makkelijk en betaalbaar kan zijn. Er worden verbindingen gelegd tussen lokale boeren, supermarkten, gezondheids- en welzijnsorganisaties, ontwerpers en de belangrijkste partners, de inwoners zelf. 

Elke wijk is anders en vraagt om een andere aanpak. Wat vaststaat is dat bewoners en partners samen nieuwe activiteiten en concepten ontwikkelen waardoor kennis over ‘gezond’ eten op verschillende manieren zichtbaar wordt in de wijk. Een ander vast onderdeel zijn de gezamenlijke maaltijden, waarbij er ook aandacht is voor andere sociale uitdagingen die spelen in de wijken. Zoals overgewicht, armoede en eenzaamheid.
Status
In uitvoering in de Cuijkse wijk de Valuwe en Amersfoort Schothorst van juli 2020 tot en met juni 2021. Momenteel verkennen we in kansarme wijken in Eindhoven, Den Bosch en Breda de mogelijkheden om het project te starten. 

Samenwerkingspartners
De Voedselapotheek Wijkaanpak is een gezamenlijk initiatief van Naomi Jansen (Voedselapotheek) en stichting Het Eetschap. Mede initiatiefnemer in Amersfoort is Apotheek Orion

Mogelijkmakers
Dit project wordt mogelijk gemaakt door:

Nieuws 
Meer weten over de Voedselapotheek Wijkaanpak? Hier vind je alle nieuwsberichten met betrekking tot dit project.

Voedselapotheek3_1

Andere projecten:

Je Moeder!

Met het project Je Moeder! vergroten we de betrokkenheid van ouders op school. Basisschoolleerlingen krijgen les over eten en scholieren doen onderzoek naar familierecepten en halen zo hun ouders de klas in. Dat zorgt voor een positief leerklimaat en gelijke onderwijskansen voor elk kind.

Lees verder »

Wortel Schieten

Met Wortel Schieten benutten we kennis van mensen uit verschillende culturen om oplossingen te vinden voor voedselvraagstukken. Tegelijkertijd werken we aan de participatie en integratie van deze ‘ontwortelden’.

Lees verder »

De Kookchallenge

Met De Kookchallenge leren kinderen (en ouders) in kansarme wijken nieuwe vaardigheden. Ze leren meer over gezond eten en de herkomst ervan en gebruiken dit om groenten van boeren uit de regio om te toveren tot een creatieve en gezonde maaltijd voor het hele gezin.

Lees verder »