De Kookchallenge

Kinderen uit kansarme wijken volgen tijdens de vakantie een programma over koken en gezond eten. Uiteindelijk koken ze een maaltijd voor hun gezinsleden, wat binnen het gezin zorgt voor extra aandacht voor elkaar en voor gezond eten.

Aanleiding 
Meer groenten en fruit eten zorgt voor een betere gezondheid. En wie zich gezond voelt, heeft een betere kans om zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij. Het doel van dit project is kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar een leuke vakantie-activiteit aan te bieden, met als fijne bijkomstigheid dat ze nieuwe vaardigheden leren en kennis opdoen over gezond eten. 

Kookchallenge1_1

Het project
We organiseren een leerzaam programma over eten en koken voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Het programma bestaat uit 4 onderdelen: een kookdemonstratie, opdrachten, een quiz en een challenge. Het programma vindt plaats in de schoolvakanties. Tijdens het programma leren kinderen op een creatieve en interactieve manier over gezond eten en de herkomst van ons eten. Natuurlijk gaan ze zelf ook aan de slag in de keuken. Wie maakt het lekkerste, gezondste en meest creatieve gerecht en weet zijn of haar ouders te verrassen?

Samenwerkingspartners
Weekendschool Petje Af Breda en lokale boeren uit de omgeving van Breda

Status 
De eerste editie (ontstaan tijdens corona) werd gerealiseerd in mei/juni 2020. De tweede editie voor kinderen uit de Bredase wijk Heuvel staat gepland in het najaar van 2020. 

Mogelijkmakers

Dit project wordt mogelijk gemaakt door:

Nieuws
Meer weten over de Kookchallenge? Hier vind je alle nieuwsberichten met betrekking tot dit project. 

Kookchallenge2_1

Andere projecten:

Voedselapotheek wijkaanpak

We werken met de Voedselapotheek aan een gezonde voedselomgeving. Want wie gezond eet en zich ook gezond voelt, heeft een betere kans zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij.

Lees verder »

Wortel Schieten

Met Wortel Schieten benutten we kennis van mensen uit verschillende culturen om oplossingen te vinden voor voedselvraagstukken. Tegelijkertijd werken we aan de participatie en integratie van deze ‘ontwortelden’.

Lees verder »

Je Moeder!

Met het project Je Moeder! vergroten we de betrokkenheid van ouders op school. Basisschoolleerlingen krijgen les over eten en scholieren doen onderzoek naar familierecepten en halen zo hun ouders de klas in. Dat zorgt voor een positief leerklimaat en gelijke onderwijskansen voor elk kind.

Lees verder »