Wortel Schieten

Nieuwe Nederlanders, studenten en agrariërs gaan samen aan de slag met voedselvraagstukken. We benutten de kennis uit verschillende culturen én geven de nieuwe Nederlanders de kans om beter te ‘wortelen’ in onze samenleving.

Aanleiding
Voor veel mensen in onze samenleving valt het niet mee om zomaar een connectie aan te gaan met anderen. En dat terwijl we veel van elkaar zouden kunnen leren. Samen eten en in contact komen met elkaars eetcultuur verkleint de afstand tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Eten is een toegankelijke en alledaagse ingang tot andermans wereld.

wortel-schieten
wortel-schieten2

Het project 
Met Wortel Schieten brengen we nieuwe Nederlanders, studenten en agrariërs samen om vooroordelen weg te nemen en elkaar beter te leren kennen. Dat doen we in een 10-weeks educatief programma. We maken gebruik van de verschillende achtergronden en gaan op zoek naar oplossingen voor voedselvraagstukken. Denk aan verspilling, duurzaamheid, eiwittransitie en toegankelijkheid van goede voeding voor iedereen. We zetten dus de kennis van ‘unusual suspects’ in bij de aanpak van voedselvraagstukken en werken tegelijkertijd aan integratie en participatie.

Samenwerkingspartners
Sinds de derde editie werken we hierin samen met ik eet cultuur, Drechtstadsboer, Via Cultura en Stadslandbouwkas de Oude Beer

Status
In 2017 startten we met de eerste editie van Wortel Schieten in Den Bosch (toen nog een 1-daagse excursie). In 2018 volgde de tweede editie waarin de eiwittransitie centraal stond. In april 2021 gaat de derde editie van start in Dordrecht.

Mogelijkmakers
Wortel Schieten wordt mogelijk gemaakt door:

Meer weten over Wortel Schieten? Hier vind je alle nieuwsberichten met betrekking tot dit project. 

Gezocht! Ben jij werkzaam in de agrofoodsector of retail en heb je een vraagstuk waar wij mee aan de slag kunnen? Dan horen we graag van je!  Stuur een mail naar info@heteetschap.nl

wortel-schieten1

Andere projecten:

De Kookchallenge

Met De Kookchallenge leren kinderen (en ouders) in kansarme wijken nieuwe vaardigheden. Ze leren meer over gezond eten en de herkomst ervan en gebruiken dit om groenten van boeren uit de regio om te toveren tot een creatieve en gezonde maaltijd voor het hele gezin.

Lees verder »

Voedselapotheek wijkaanpak

We werken met de Voedselapotheek aan een gezonde voedselomgeving. Want wie gezond eet en zich ook gezond voelt, heeft een betere kans zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij.

Lees verder »

Je Moeder!

Met het project Je Moeder! vergroten we de betrokkenheid van ouders op school. Basisschoolleerlingen krijgen les over eten en scholieren doen onderzoek naar familierecepten en halen zo hun ouders de klas in. Dat zorgt voor een positief leerklimaat en gelijke onderwijskansen voor elk kind.

Lees verder »